Kwalifikacje:
HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych
Uczestnik kursu podczas kształcenia zdobywa wiedzę w zakresie kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Nabywa umiejętności związanych z organizacją imprez gastronomicznych, marketingiem gastronomicznym oraz aranżacją i funkcjonowaniem zakładu gastronomicznego. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków.
Oferta stanowi alternatywę dla osób dorosłych posiadających wykształcenie w branżach nie związanych z gastronomią, którzy po ukończeniu kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w ramach kwalifikacji HGT.2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych chcieliby podjąć zatrudnienie na tej płaszczyźnie. Ukończenie kursu daje możliwość podjęcia zatrudnienia jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych, pracownik firmy cateringowej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia bądź prowadzić własną działalność
Kształcenie w ramach tej kwalifikacji daje możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach prowadzonych kursów: barmańskiego, kelnerskiego, carvingu.
Dodatkowo szkoła posiada własne bogate, w pełni wyposażone zaplecze w postaci bazy dydaktycznej i sprzętów, które w pełni spełnia wymogi wskazane jako konieczna przy realizacji kształcenia w tej kwalifikacji.