zajęcia w pracowni gastronomicznej

Kwalifikacje:

HGT.12. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych

Uczestnik kursu podczas kształcenia zdobywa wiedzę w zakresie kreatywnego sporządzania potraw zgodnie z zasadami racjonalnego żywienia, estetycznego ich podania i prawidłowej obsługi konsumenta. Nabywa umiejętności związanych z organizacją imprez gastronomicznych, marketingiem gastronomicznym oraz aranżacją i funkcjonowaniem zakładu gastronomicznego. Ważnym aspektem tego zawodu jest umiejętność  planowania i oceny sposobu żywienia. Poznanie zasad układania  jadłospisów, komponowanie menu codziennego i okolicznościowego oraz obliczanie wartości energetycznej potraw i posiłków.

 Oferta stanowi alternatywę dla osób dorosłych posiadających wykształcenie w branżach nie związanych z gastronomią, którzy po ukończeniu  kształcenia na kwalifikacyjnym kursie zawodowym w ramach kwalifikacji HGT.2. Organizacja żywienia i usług gastronomicznych chcieliby podjąć zatrudnienie na tej płaszczyźnie. Ukończenie kursu daje możliwość podjęcia zatrudnienia jako manager zakładu gastronomicznego, organizator imprez okolicznościowych, organizator usług cateringowych, pracownik firmy cateringowej, doradca w zakresie prawidłowego żywienia bądź prowadzić własną działalność

Kształcenie w ramach tej kwalifikacji daje możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach prowadzonych kursów:   barmańskiego, kelnerskiego,  carvingu. 

Dodatkowo szkoła posiada własne bogate, w pełni wyposażone  zaplecze  w postaci bazy dydaktycznej i sprzętów, które w pełni spełnia wymogi wskazane jako konieczna przy realizacji kształcenia w tej kwalifikacji.

praktyki zagraniczne

sztuka dekorowania stołów

musztra kelnerska

Skip to content