Szymański Andrzej

erasmus                                                                                                                                     unnamed

 

Konkurs kulinarny w ZSOZiR w Radymnie

„Potrawa kuchni niemieckiej regionu Saksonii”

W środę 8 listopada 2017r. w Zespole Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych w Radymnie odbył się międzyszkolny konkurs kulinarny pod nazwą „Potrawa kuchni niemieckiej regionu Saksonii”.

W konkursie rywalizowało cztery  dwuosobowe zespoły uczniów klas  Technikum żywienia i usług gastronomicznych z następujących szkół: Zespół Szkół Zawodowych w Przeworsku, Zespół Szkół Spożywczych, Chemicznych i Ogólnokształcących w Jarosławiu, Zespół Szkół Agro-Technicznych w Ropczycach, Zespół Szkół Ogólnokształcących, Zawodowych i Rolniczych w Radymnie. Konkurs przebiegał dwuetapowo. W pierwszym etapie uczestnicy musieli wykazać się wiedzą z zakresu języka niemieckiego  stosowanego w branży gastronomicznej, druga zaś cześć stanowiła prezentacja  wykonanych  przez uczniów potraw pochodzących z kuchni niemieckiej i regionu Saksonii. Efekty zmagań podlegały ocenie komisji w składzie: Daniel Mosol ( Zajazd Polonez), Anna Huk (nauczyciel Gimnazjum w Radymnie, Radna Sejmiku Województwa Podkarpackiego) , Sylwia Bącal ( nauczyciel j. niemieckiego), Magdalena Biesiadecka ( nauczyciel przedmiotów gastronomicznych).

Miejsce pierwsze z ilością 114 zdobytych punktów zajęły Sylwia Wysocka i  Mariola Mroszczyk  ( ZSSChiO  Jarosław), które przygotowały zakąskę „ Eisbein – Sülze mit einem Hauch von „ Krombacher Dark” Bier, begleitet von Spargelsoβe, serviert mit Grünkohl-Cips”. Miejsce drugie z ilością 113 zdobytych punktów zajęły Maria Turek i Izabela Ołeszko (ZSOZiR Radymno) z potrawą „Leipziger Allerle”i. Na trzecim miejscu  z ilością 108 zdobytych punktów przypadło Natalie Pociask i Gabrieli Marć (ZSAT Ropczyce) za „Brotauflauf mit Sauerkraut und Kasseler”.Konkurs organizowany był w ramach upowszechniania rezultatów projektu „ Staż zagraniczny szansą sukcesu zawodowego” finansowanego z funduszy unijnych – programu Erasmus +.

DSCN7774 DSCN7766 DSCN7770

Post By

Szymański Andrzej

Leave A Comment

Skip to content