- Kucharz – ze względu na prężnie rozwijające się rynki usług, oraz modę na tzw. zdrową kuchnię – atrakcyjny i poszukiwany na rynku pracy zawód
2. Informacje dodatkowe
- Prowadzona jest innowacja: dekorowanie wyrobów cukierniczych i deserów, która rozwija umiejętności w zakresie przygotowania dekoracji wyrobów cukierniczych
- Uczeń ma możliwość poszerzania zdobytej wiedzy i nabywania umiejętności na praktykach zawodowych w zakładach gastronomicznych
- Kwalifikacje zawodowe uzyskiwane w wyniku kształcenia:
Kwalifikacja 1:
HGT.02. Przygotowanie i wydawanie dań
- Sylwetka Absolwenta
Absolwent szkoły jest przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- przechowywania żywności;
- sporządzania potraw i napojów;
- wykonywania czynności związanych z ekspedycją potraw i napojów.
5.Kucharz może podjąć zatrudnienie w:
- zakładach gastronomicznych,
- instytucjach zajmujących się obrotem żywnością,
- służbie zdrowia (sanatoria, żłobki, służby sanitarno – epidemiologiczne, szpitale),
- placówkach prowadzących żywienie zbiorowe (domy opieki społecznej, domy dziecka, internaty, akademiki, hotele, pensjonaty, domy wczasowe itp.),
- absolwenci mogą prowadzić własną działalność gospodarczą w zakresie usług gastronomicznych (hotelarskich, cateringowych, agroturystycznych)
6.Baza dydaktyczna i warunki kształcenia
Szkoła realizuje kształcenie w zawodzie kucharz w pomieszczeniach dydaktycznych takich jak: pracownia gastronomiczna ze stanowiskiem sporządzania potraw i napojów oraz warsztatach szkolnych.