1. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju słodkości. Dobry cukiernik umie również realizować swoje własne pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych z wyobraźnią. Ważne są zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu wyrobów. Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń, jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje.
2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:
a) SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych
3. Sylwetka absolwenta:
Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:
- obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
- magazynowania surowców cukierniczych,
- sporządzania półproduktów cukierniczych,
- sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
- dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji
4. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:
- restauracjach, kawiarniach, barach,
- restauracjach hotelowych, sanatoriach,
- firmach cukierniczych,
- firmach produkujących słodycze
- może prowadzić własną działalność gospodarczą.
- kontynuować naukę w Branżowej szkole II stopnia
5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia