Kwalifikacje:

pracownika gastronomicvzna

HGT.02.Przygotowanie i wydawanie dań

Kucharz jest zawodem dla osób  lubiących eksperymentować w kuchni, poznawać nowe smaki, łączyć je ze sobą i dekorować przygotowane potrawy. Podczas wykonywania zadań zawodowych kucharz  przyrządza różnego rodzaju potrawy, dania, przekąski, a nawet ciasta i desery. Jest to prawdziwy artysta, który potrafi zrobić dzieło kulinarne. W czasie nauki uczniowie zdobywają umiejętności sporządzania potraw i napojów, profesjonalnego dekorowania potraw, obliczania wartości energetycznej i odżywczej produktów spożywczych i potraw, planowania zakupów, sporządzania kart menu, współpracy w zespole, obsługi maszyn i urządzeń wykorzystywanych w zakładach gastronomicznych. Osoba z wykształceniem kucharza może również znaleźć zatrudnienie nie tylko bezpośrednio na tym stanowisku ale na stanowiskach pokrewnych takich jak pomoc kuchenna, barman, kelner, cukiernik zwłaszcza iż  w  ramach kształcenia nasza szkoła daje możliwość zdobycia dodatkowych uprawnień w ramach organizowanych kursów:  kurs barmański, kelnerski,  carvingu  co będzie dodatkowym atutem dla osób kończących naukę na tym kierunku i  da szansę zwiększającą możliwość znalezienia zatrudnienia.

 

potrawy naszych uczniów

 

obsługa imprez zewnętrznych

 

konkursy gastronomiczne
Skip to content