1. Praca cukiernika polega przede wszystkim na produkcji wszelkiego rodzaju słodkości. Dobry cukiernik umie również realizować swoje własne pomysły, stąd jest to zawód dla ludzi pomysłowych z wyobraźnią. Ważne są zdolności manualne, niezbędne przy dekorowaniu  wyrobów. Zarobki cukiernika uzależnione są od liczby zleceń, jakie otrzymuje i rangi zakładu, w którym pracuje. 

2. Kwalifikacje uzyskiwane w wyniku kształcenia:

a) SPC.01 Produkcja wyrobów cukierniczych

3. Sylwetka absolwenta:

Absolwent będzie przygotowany do wykonywania następujących zadań zawodowych:

  • obsługiwania maszyn i urządzeń stosowanych w produkcji wyrobów cukierniczych,
  • magazynowania surowców cukierniczych,
  • sporządzania półproduktów cukierniczych,
  • sporządzania gotowych wyrobów cukierniczych,
  • dekorowania wyrobów cukierniczych i przygotowania do ich dystrybucji

4. Cukiernik znajdzie zatrudnienie w:

  • restauracjach, kawiarniach, barach,
  • restauracjach hotelowych, sanatoriach,
  • firmach cukierniczych,
  • firmach produkujących słodycze
  • może prowadzić własną działalność gospodarczą.
  • kontynuować naukę w Branżowej szkole II stopnia

5. Baza dydaktyczna i warunki kształcenia

W szkole odbywa się kształcenie zawodowe teoretyczne i praktyczne. Wyposażenie pracowni lekcyjnych jest zgodne z wyposażeniem zalecanym przez MEiN.

Skip to content